Gentenaar Jacques Vandevelde met Alegria ( cirque du soleil )

Jacques Vandevelde is geboren op 31 mei 1949

Jacques Vandevelde komt uit een muzikale familie (zijn vader speelde dwarsfluit en zijn moeder piano) en volgde vijf jaar notenleer en piano aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Toevallig leerde hij Digno Garcia kennen, de beroemde Paraguyaanse harpist die in Europa op tournee was. Jacques werd onmiddellijk gefascineerd door de harp en stortte zich vol overgave op de studie van dit boeiende, exotische instrument. Omdat hij de sound die hij wou horen uit een harp niet in de handel vond, maakte hij zijn eigen eerste harp. Hoe meer hij zich verdiepte in dit instrument, hoe meer hij wilde weten over harpmuziek en -cultuur in het algemeen. Hij bestudeerde ritmes uit alle werelddelen en uiteindelijk verloor hij zijn muzikaal hart aan die van Venezuela. De harp, het nationaal instrument van Paraguay (arpa guarani) en Venezuela (arpa llanera), is als folklore-instrument in het Westen minder gekend. Die lacune probeert Jacques Vandevelde te overbruggen. Naast harpistcomponist is hij ook harpenbouwer. Zijn instrumenten vallen bij het publiek sterk in de smaak omwille van hun specifieke heldere klanken. Naast eigen werken interpreteert hij melodieën die aanvankelijk niet voor harp bedoeld waren om zodoende dit instrument dichter bij het publiek te brengen. Het resultaat hiervan is merkbaar in de talrijke optredens die hij verzorgt in binnen- en buitenland. (Frankrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Japan, Estland, Ecuador, Venezuela). Hij werkte samen met andere muzikanten zoals: Laïs, Dirk Brossé, Dirk Van Esbroeck, A.Marcucci, Arielle Valibouse (eerste harpiste van de Vlaamse opera), Conny Neefs, Patrick Vandewalle van Exces, Paul Michiels, Gabriel Rios, Eve Delcambre, beiaardier wijlen Aimé Lombard, koren en harmonieën.’En Route’ is zijn nieuwste cd en nog steeds te koop e te bestellen via jacques.vandevelde@telenet.be Jacques Vandevelde is geboren op 31 mei 1949 Jacques Vandevelde komt uit een muzikale familie (zijn vader speelde dwarsfluit en zijn moeder piano) en volgde vijf jaar notenleer en piano aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Toevallig leerde hij Digno Garcia kennen, de beroemde Paraguyaanse harpist die in Europa op tournee was. Jacques werd onmiddellijk gefascineerd door de harp en stortte zich vol overgave op de studie van dit boeiende, exotische instrument. Omdat hij de sound die hij wou horen uit een harp niet in de handel vond, maakte hij zijn eigen eerste harp. Hoe meer hij zich verdiepte in dit instrument, hoe meer hij wilde weten over harpmuziek en -cultuur in het algemeen. Hij bestudeerde ritmes uit alle werelddelen en uiteindelijk verloor hij zijn muzikaal hart aan die van Venezuela. De harp, het nationaal instrument van Paraguay (arpa guarani) en Venezuela (arpa llanera), is als folklore-instrument in het Westen minder gekend. Die lacune probeert Jacques Vandevelde te overbruggen. Naast harpistcomponist is hij ook harpenbouwer. Zijn instrumenten vallen bij het publiek sterk in de smaak omwille van hun specifieke heldere klanken. Naast eigen werken interpreteert hij melodieën die aanvankelijk niet voor harp bedoeld waren om zodoende dit instrument dichter bij het publiek te brengen. Het resultaat hiervan is merkbaar in de talrijke optredens die hij verzorgt in binnen- en buitenland. (Frankrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Japan, Estland, Ecuador, Venezuela). Hij werkte samen met andere muzikanten zoals: Laïs, Dirk Brossé, Dirk Van Esbroeck, A.Marcucci, Arielle Valibouse (eerste harpiste van de Vlaamse opera), Conny Neefs, Patrick Vandewalle van Exces, Paul Michiels, Gabriel Rios, Eve Delcambre, beiaardier wijlen Aimé Lombard, koren en harmonieën.’En Route’ is zijn nieuwste cd en nog steeds te koop e te bestellen via jacques.vandevelde@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s