Terug een stukje traditie minder in onze stad. Huis van vertrouwen Rabotvins verdwijnt na 81 jaar uit Gent.

Op 1 januari 1938 de oprichting van Rabotvins door Emile De Schepper en echtgenote Ghislaine De Moor onder de naam “Het Rabot”, gelegen aan de Brusselsesteenweg 39 te Gent.

Ze produceerde toen jenevers en likeuren.

Een tiental jaren later ook import en distributie van een wijngamma.

In 1950 aankoop van een eerste wijndomein in Frankrijk: Château Tour Baladoz, Appellation Saint-Emilion Grand Cru Contrôlée.

Het bedrijf kocht in 1961 een groot terrein aan de Vogelenzang, naast de Blaisantvest en vanaf dan krijgt de zaak d naam NV RABOTVINS.

In 1964 kocht het bedrijf hun tweede tweede kasteel in Margaux: Château Haut Breton Larigaudière, Appellation Margaux Contrôlée.Lancering in 1958 van de zoete Zuster Godelievewijn (nu Godelina)

Vanaf 1 januari 1964 nemen Firmin en Jacques De Schepper, de twee zonen van Emile geleidelijk de teugels in handen.

Onder hun impuls specialiseert Rabotvins zich in de wijn- en aperitievenbranche. Het aperitief Godelieve kent een sterke expansie.

In 1984 lancering van een tweede likeurwijn, FORTE D’ORO.

Op 12 januari 1987 krijgt de familie een zware klap te verwerken door de tragisch vliegtuigongeval nabij Bordeaux, waar hun zoon Firmin De Schepper om het leven komt.

In 1992 aankoop van Château Tayet, Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée, een domein van 7 hectaren in Macau en vier jaar later in 1996 aankoop van een tweede domein in Saint-Emilion, gelegen vlakbij Château Tour Baladoz, op een uitzonderlijke terroir: Château La Croizille, Appellation Saint-Emilion Grand Cru Contrôlée, met een wijngaard van deels zeer oude wijnstokken.

In Gent is de botteling goed voor meer dan 1 miljoen flessen wijn per jaar en daarmee is Rabotvins in omzet het grootse wijnbedrijf van Oost-Vlaanderen.

In 2014 lancering van het nieuwe aperitief Pink Fun

In 2016 moet het bedrijf 1500 m2 afstaan, om plaats te maken voor parkeerplaatsen voor AZ Sint-Lucas, het hospitaal dat achter hun bedrijf is gelegen.

Door geen mogelijkheid op uitbreiding en door het mobiliteitsplan besliste het bedrijf op 29 augustus 2019, om na meer dan 80 jaar, Gent te verlaten en te verhuizen naar Nazareth. (Diverse bronnen, Website Rabotvins,

Emile De Schepper en Ghislaine De Moor,
Firmin De Schepper
 Cédric ’t Kindt
40 jaar geleden, reclame voor wijn van Zuster Godelieve (Oktober 1979)

2 gedachten over “Terug een stukje traditie minder in onze stad. Huis van vertrouwen Rabotvins verdwijnt na 81 jaar uit Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s