40 jaar geleden, dichteres, essayiste en vooral prozaschrijfster Marguerite Yourcenar tijdens haar vakantie naar Haïti en Cuba.

Op 8 juni 1903 geboren in Brussel en haar echte naam is Marguerite Cleenewerck de Crayencour; van dat laatste is haar pseudoniem (Yourcenar) een anagram.

De auteur, dochter van een Belgische moeder van Belgische adel (Fernande de Cartier de Marchienne, lid van de familie De Cartier, en een Franse burgerlijke vader uit de Nord (Frans-Vlaanderen) (Michel Cleenewerck de Crayencour), werd vrij jong wees.

Haar moeder overleed kort na haar geboorte en haar vader voedde haar op buiten het reguliere schoolsysteem.

Hij leerde haar moderne talen en Latijn.

Zij bewonderde haar vader om zijn zin voor avontuur, zijn weetgierigheid en zijn non-conformisme. De beste vriendin van haar moeder, de auteur Jeanne de Vietinghoff, werd een tweede moeder en groot voorbeeld voor Marguerite.

De schrijfster in spe bracht haar vakanties door op de Zwarteberg bij Belle, vlak bij de grens van Frans- Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Volgens eigen zeggen keek zij graag naar de wereld door een Vlaamse bril.

In een interview uit 1986 met Jozef Deleu zei ze in dit verband: Hoewel ik Française ben en de Franse taal mij van kindsbeen af vertrouwd is en het instrument van mijn schrijverschap is, kan ik mij mezelf niet voorstellen zonder Vlaanderen, zonder de streek waar ik voor het eerst in mijn bestaan werd geconfronteerd met de zuiverheid en de kracht van de grote dingen: het water, de lucht en de aarde.

Ze debuteerde als schrijfster met Alexis ou le traité du vain combat in 1929, het jaar dat zij haar vader verloor.

Na haar roman Mémoires d’Hadrien (1951), die haar wereldberoemd maakte, werd zij in 1970 lid van de Belgische Académie royale de langue et de littérature française.

In 1980 werd zij als eerste vrouw opgenomen in de Académie française te Parijs.

In 1983 kreeg ze de Erasmusprijs.Haar vroege romans analyseerden de homoseksuele liefdes van haar vader. Zelf was ze aangetrokken door vrouwen en vestigde zich in 1937 in de Verenigde Staten van Amerika, waar ze tot 1979 met haar vriendin Grace Frick op Mount Desert Island woonde en waar ze in 1987 overleed.

Als eerbetoon werd in Brugge een straat (zijstraat Brugse Steenweg) naar Marguerite Yourcenar vernoemd.(Diverse bronnen, Nicole Verschoore, Wikipedia en foto 1, 2 en 3 met kapitein Jean-Marie Guillou van het schip Mermoz, waar ze verbleef tijdens haar reis en foto 4 Marguerite Yourcenar toen ze 5 jaar was)

40 jaar geleden, dichteres, essayiste en vooral prozaschrijfster Marguerite Yourcenar tijdens haar vakantie naar Haïti en Cuba
40 jaar geleden, dichteres, essayiste en vooral prozaschrijfster Marguerite Yourcenar tijdens haar vakantie naar Haïti en Cuba
40 jaar geleden, dichteres, essayiste en vooral prozaschrijfster Marguerite Yourcenar tijdens haar vakantie naar Haïti en Cuba
Marguerite Yourcenar toen ze 5 jaar was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s