De Britse producer, componist en orkestleider Norrie Paramor (Piccolo mei 1961)

Hij is onder meer de ontdekker van Eddie Calvert, Cliff Richard en The Shadows

Vanaf 1957 probeerden de Britse labels intensiever, eigen vertolkers te verkrijgen voor de rock-‘n-roll, waarvan de Amerikaanse oervorm de Britse charts domineerde.

Ofschoon Paramor liever balladen dan lichte popmuziek verkoos, had hij succes met de door de vakwereld als eerste Britse rock-‘n-roll-opname gerangschikte song Teach You to Rock van Tony Crombie & His Rockets, gepubliceerd in oktober 1956.

Er bestond een onzichtbare concurrentie op zoek naar geschikte Britse rocksterren tussen Paramor en George Martin, die gelijktijdig labelchef en producer was bij het zusterlabel Parlophone.

Martin had bij de zoektocht nog geen succes kunnen voorleggen.

Aan het begin van juli 1958 kreeg Paramor een demotape met een jonge zanger uit koffiebars, genaamd Harry Webb (alias Cliff Richard) en zijn begeleidingsband The Drifters (later omgedoopt tot The Shadows).

Nog voordat zich een succes manifesteerde, werd Paramor benoemd tot Artist & Repertoir-chef bij Columbia Records.

Aanvankelijk wilde hij alleen Webb opnemen, echter zonder zijn band.

Op de in juli 1958 opgenomen titel Move It! / Schoolboy Crush zijn derhalve niet The Drifters volledig te horen, maar enkel de componist en diens gitarist Ian “Sammy” Samwell en op verzoek van Paramor de studio-muzikanten Ernie Shear (gitaar) en Frank Clarke (bas).

De volgende dag kreeg Cliff Richard een platencontract.

Het resultaat van de opnamesessie was een authentieke rock-‘n-roll-opname, die na publicatie in augustus 1958 de 2e plaats van de UK-charts bestormde, geprivilegieerd door optredens in Jack Goods tv-muziekprogramma Oh Boy in september 1958 en in de BBC Saturday Club in oktober 1958.

Toen het tijd werd voor Richards eerste album, had Paramor een in de popbranche zonderling idee. Hij produceerde op 9 en 10 februari 1959 een live-album met honderden schreeuwende fans, uitgenodigd in studio 1 van Abbey Road. Hiervoor werd de studio speciaal in een danszaal omgebouwd.

Na zijn publicatie in april 1959 kon het album de 4e plaats van de UK-LP-charts bereiken en behaalde de status van een mijlpaal in de vroege Britse rockmuziek.

Gelijktijdig was dit het begin van een bijna niet te overtreffen productie-samenwerking.

De eerste tophit en de eerste miljoenenseller werden in april 1958 geproduceerd met Living Doll en de in juli 1958 ontstane opvolgende hit Travellin’ Light bereikte eveneens de toppositie.

Dit presteerden in totaal 9 titels, tot op The Minute You’re Gone onder regie van Paramor ontstonden. Paramor produceerde voor Cliff Richard in totaal 62 singles (van Move It! tot Living in Harmony), talrijke EP’s en 24 LP’s.

Daarna belastte Dave Mackay zich met de productieregie vanaf A Brandnew Song.

Het in december 1972 ontstane Power To All Our Friends kon de afnemende hitaantrekkelijkheid van Cliff Richard weer nieuw leven inblazen.

Aanvankelijk werden The Shadows uitsluitend als begeleidingsband ingezet bij opnamen en optredens van Cliff Richard. De hoge instrumentale kwaliteit van de band bracht Paramor op het idee om The Shadows als instrumentale band ook zelfstandig op de markt te brengen.

Dit concept werkte prima, want voor The Shadows produceerde Paramor een bijna niet te overtreffen succesreeks van instrumentale hits.

Reeds hun tweede single Apache ontwikkelde zich na de publicatie in juli 1960 tot een wereldwijde miljoenenseller en bereikte de toppositie van de UK-charts. In totaal produceerde hij 30 singles tot maart 1968, waarbij een tijdsinterval voor instrumentale opnamen bestond in de UK-charts tot 1964.

Tussen 1960 en 1964 ontstonden onder regie van Paramor in totaal vijf hits, die de toppositie van de charts haalden.

Norrie Paramor produceerde in de Abbey Road Studios in totaal 771 titels, uitsluitend overtroffen door collega George Martin bij het zusterlabel Parlophone.

Hiervan bereikten in totaal 25 titels de toppositie van de UK-charts.

Hij componeerde meer dan 50 titels.

Op 17 oktober 1958 kreeg hij de onofficiële titel Artist & Repertoire-manager van het jaar van het muziekmagazine New Musical Express.

Norrie Paramor overleed in 1979 op 64-jarige leeftijd als een van de belangrijkste pop-producers van de Britse muziekgeschiedenis aan de gevolgen van kanker.(Diverse bronnen en Wikipedia)

De Britse producer, componist en orkestleider Norrie Paramor (Piccolo mei 1961)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s