Net vernomen dat zangeres en actrice Olivia Newton-John is overleden in California.

Olivia Newton-John is geboren in Cambridge (Verenigd Koninkrijk) en verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was.

Ze is een kleindochter van Max Born (winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1954).

In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar het Verenigd Koninkrijk. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow, afgeleid van haar tweede film Toomorrow.

Hoewel deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen.

Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met de Bob Dylan-compositie If not for you. ( producer was haar vriend Bruce Welch, waarmee ze tijdelijk een relatie had en die we ook kennen als de gitarist van The Shadows) en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard.

Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival en eindigde met 14 punten op de 4e plaats.

De single haalde de 11e plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk.

Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière.

Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy’s Awards.

Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. You’re the One That I Want (geschreven door John Farrar die ze leerde kennen dankzij Bruce gezien hij ook lid was van The Shadows (1973-1976) en daarna producer en componist was van heel wat hits van Olivia (samenwerking vanaf 1971 tot en met 1989) zoals Have you never been mellow (1975) en Sam (1977).

Deze single uit de film dat ze samen zingt met John Travolta was goed voor een verkoop van meer dan 2 miljoen exemplaren en de op vier na meest verkochte single aller tijden.

Ook de opvolger Summernights dat ze ook samen zingt met John was goed voor de eerste plaats in de hitparade net als haar solo single Hopelessly Devoted to You.

In 1978 scoorde ze ook nog een grote hit met A little more love.

Latere films hadden minder succes.

Wel scoorde ze in Vlaanderen een nummer 1-hit met Xanadu (geschreven door Olivia en Jeff Lynne ); de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde.

Ook het nummer Magic ui de film was een hit voor haar en ook de soundtrack-lp haalde de eerste plaats in Amerika.

Haar laatste grootste hit was Physical (1981) en ze scoorde ook nog eens met de megamix van Grease in 1989.

In 1992 krijgt Newton-John een heus horrorjaar te slikken: ze aanhoort zelf de harde diagnose van borstkanker, haar vader sterft aan de gevolgen van leverkanker en ze gaat ook nog eens bankroet.

Met hulp van chemotherapie en een gedeeltelijke borstamputatie verslaat ze de kanker. “De kankerlittekens hebben mijn leven veranderd. Ik ben dankbaar voor elke nieuwe, gezonde dag.

Het heeft mij geholpen om prioriteiten te stellen”, legt Newton-John haar strijd uit.

In 2013 zou kanker haar opnieuw treffen. Deze keer komt ze er zelf niet mee naar buiten.

Ze strijdt in stilte.

Ook nu weer wint ze het gevecht.

De jaren tussendoor blijft Newton-John acteren en liedjes opnemen, onder anderen met “Grease”-vriend John Travolta het album “This Christmas” (2012). Het zijn haar grote passies.

In mei 2017 annuleert Newton-John haar Noord-Amerikaanse tournee.

De kanker slaat een derde keer onverbiddelijk toe, deze keer met uitzaaiingen in de onderrug. Newton-John laat in een tv-interview weten dat ze bewust niet weet hoeveel tijd haar nog rest.

“Als je in statistieken gelooft, zorg je ervoor dat ze de waarheid worden. Psychologisch is het zo beter voor me”, vindt de zangeres en actrice.

Haar dochter wijkt niet van haar zijde.

Tijd met Chloe bestempelde Newton-John in het verleden altijd als de “ware luxe”.

Olivia Newton-John is 73 jaar geworden. (diverse bronnen, Wikipedia, Sandra Cardoen en Rik Arnoudt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s